Od papirja do krožnika – preživijo kakovostna živila sito javnih naročil?
Pravnik, Ljubljana 2025, let. 80 (142), št. 9-10
Avtor: ŠPENGA, Andrej
|
Kategorija:
Prispevek je poročilo oziroma komentar ob izvedbi dogodka Dnevi javnih naročil 2025, ki jih je 2. in 3. oktobra v Portorožu organizirala Agencija za management. Priprava kakovostnega javnega naročila, ki učinkovito vključuje lokalna, ekološka in visokokakovostna živila, je temelj za izboljšanje kakovosti obrokov v javnih zavodih. V javnih zavodih sicer že obstajajo številne dobre prakse, vendar je nujno te prakse in znanje prenesti na sistemsko raven. Za resnično učinkovito in odgovorno javno naročanje je potrebno meddisciplinarno sodelovanje – pravnikov, javnih naročnikov, ekonomistov, strokovnjakov za prehrano in predstavnikov pridelovalcev. Potrebne so rešitve, ki bodo omogočile, da zakonodajni okvir podpre strateške cilje kakovosti, ne da bi jih administrativno oviral. Zato je zelo pomembno, da na vseh področjih javnega naročanja skupaj poiščemo rešitve, ki bodo omogočile učinkovitejše in odgovorno javno naročanje. V tej luči je avtor bralce povabil tudi na naslednjo, 26. konferenco Dnevi javnih naročil, ki bo 9. in 10. aprila 2026 v kongresnem centru Hotela Slovenija v Portorožu.
Ključne besede: hrana, javna naročila, Dnevi javnih naročil, kongres, kakovost, kratke dobavne poti.