Izročilo pravne znanosti

Pravnik, let. 63 (125), št. 4–6, str. 185–191.

Zbornik Izročilo pravne znanosti vključuje 15 razprav že pokojnih profesorjev Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Izbrane razprave se nanašajo na obdobje dvajsetega stoletja in si sledijo kronološko. Temeljno merilo za izbor je bila visoka kakovost razprave, to je tolikšna kakovost, da je razprava preživela čas in da je še danes na visoki ravni. Na koncu knjige je o vsakem izbranem avtorju krajši prispevek, ki predstavi njegovo biografijo, opus in pomen izbrane razprave.
Zbornik Izročilo pravne znanosti vključuje 15 razprav že pokojnih profesorjev Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Izbrane razprave se nanašajo na obdobje dvajsetega stoletja in si sledijo kronološko. Prva razprava je Pitamičevo predavanje Pravo in revolucija (1920), s katerim so se začela predavanja na ljubljanski pravni fakulteti. Zadnja je Finžgarjeva razprava Preoblikovanje družbene lastnine v drugo obliko lastnine (1992), ki je bila tako kot Pretnarjeva razprava Blago kot pravno determinantni temelj intelektualnih pravic (1991) objavljena že v času samostojne države Slovenije. Pitamic razpravlja, med drugim, o nastanku novega pravnega reda in o njegovih temeljih, ki so vselej razlagalni in etični izziv, Finžgar motri družbeno lastnino in njeno preoblikovanje v nove oblike lastnine. Obe razpravi sta, vsaka po svoje, začetek in konec, ki sta medsebojno povezana ter razpirata nova obzorja in nova vprašanja.
Temeljno merilo za izbor je bila visoka kakovost razprave, to je tolikšna kakovost, da je razprava preživela čas in da je še danes na visoki ravni. Izbrani avtorji so Stojan CigojAlojzij FinžgarJože JuhartPeter KobeViktor KorošecGregor KrekGorazd KušejStanko LapajneAleksander MaklecovLeonid PitamicJanko PolecStojan PretnarIvan TomšičLado Vavpetič in Sergij Vilfan. Na koncu knjige je o vsakem izbranem avtorju krajši prispevek, ki predstavi njegovo biografijo, opus in pomen izbrane razprave. Avtorice in avtorji predstavitvenih prispevkov so Ljubo BavconJanez KranjcMarijan PavčnikAda Polajnar PavčnikVladimir SimičAlenka ŠelihMirjam ŠkrkBojan ZabelKarel Zupančič in Dragica Wedam Lukić.

Spletno naročilo edicije: Številka 4–6/2008

splošnimi pogoji *


Revija Pravnik


Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana
Tel.: 01/ 42 03 113 | Faks: 01/ 42 03 115 | GSM: 031/859 975 | E-pošta: pravnik@revija-pravnik.si

2010 Pravnik, vse pravice pridržane Pravila uporabe Pravno obvestilo